Lloyd Blankfein, de baas van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, heeft de Britse premier Theresa May verteld dat een harde Brexit de weg vrijmaakt voor andere steden om Londens rol als het financiële hart van Europa over te nemen.

Volgens de Financial Times, die zijn verhaal baseert op bronnen die zijn ingelicht over een meeting tussen May en Blankfein tijdens het World Economic Forum, sprak Blankfein ‘duidelijke taal’ en “zei hij dat er geen reden was waarom Europese financiële centra geen effectieve rivalen kunnen opzetten”.

Tenminste, tenzij de Britse overheid “meer prioriteit geeft aan de Londense City in de Brexit-onderhandelingen”, aldus de FT.

De baas van Goldman Sachs zou daarnaast verbijsterd zijn dat May “de financiële sector behandelt alsof het zomaar een sector is, ondanks de behoorlijke contributie die het levert aan de Britse economie en de schatkist.” Goldman Sachs was één van de belangrijkste sponsoren van de anti-Brexit-campagne.

Harde Brexit en Londense City

Op 17 januari deed May haar Brexit-standpunt uit de doeken. Ze maakte duidelijk dat de Britten niet van plan zijn om binnen de Europese interne markt te blijven, omdat ze niet gebonden willen zijn aan het vrije verkeer van personen.

Het opgeven van het lidmaatschap van de interne Europese markt in ruil voor meer controle over immigratie heet de 'harde Brexit'. Dit zal waarschijnlijk leiden tot het verlies van de passporting rights, waarmee Britse banken hun licenties in de hele EU kunnen gebruiken. Het verlies van die rechten is een van de grootste angsten van de Londense City, en lijkt een zekerheid bij de harde Brexit waar May op af koerst.

Als die licenties worden afgenomen, zou Londen zijn positie als het belangrijkste financiële centrum van Europa kunnen verliezen, waarmee de Britten duizenden banen en miljarden in omzet verliezen. Zo'n 5.500 Britse bedrijven zijn afhankelijk van die licenties - gezamenlijk maken zij een omzet van zo'n 9 miljard Britse pond. Als gevolg van de Brexit vragen veel bedrijven nu dat soort licenties in Ierland aan.

Goldman Sachs heeft ongeveer 6.000 mensen in dienst in Groot-Britannië. Londen geldt als de belangrijkste Europese vestiging voor de bank.

Dreiging banenverlies Londen

Een week geleden werd er echter bericht dat Goldman Sachs overweegt het personeelsbestand in Londen te reduceren met 50 procent, uit angst voor de Brexit.

De bank zou ook overwegen om duizend mensen over te brengen naar Frankfurt, om daar een nieuwe Europese vestiging te openen en voor te bereiden op de Brexit. Goldman Sachs zou ook personeel willen overbrengen naar Warschau en New York. Het personeelsbestand in Londen zou zo met 3.000 worden teruggebracht.